Соломон и Гергана Паси. Снимка: Булфото

Следващият ни голям проект е осигуряването на универсален достъп до Wi-Fi във всички обществени сгради на територията на ЕС. Това заяви пред БТА бившият външен министър Соломон Паси, след като Европейският парламент реши, че трябва да има едно общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в Европейския съюз.

Идеята за общо зарядно беше лансирана още през 2008 г. от Соломон Паси, тогава председател на парламентарната външна комисия и от Гергана Паси, която беше министър по европейските въпроси.

"Големият пробив, който реализирахме през 2008 г. с помощта на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген и френското председателство на ЕС, в момента се развива от европейските институции.  От самото начало виждахме огромен потенциал в тази тематика със стандартизацията на всевъзможни батерии за лаптопи, фотоапарати, камери, компютри, мобилни телефони", посочи Паси.

По думите му стандартизацията е универсален метод за спестяване на огромни суми, прахосвани нахалост и именно общоевропейска политика в това отношение може да подпомогне този процес. Според него чисто технологично процесът не е много сложен и тъй като от 2011 г. има принципно съгласие за приемане на тази политика, оттук нататък е важно комисията да наложи общата воля на европейските потребителите върху производителите.

Предложението не е в ущърб на производителите, напротив, световната практика показва, че стандартизацията води и до увеличаване на приходите на производителите, но това става за сметка на големите обороти, а не на високите цени, отбеляза Паси.

"Ние с Гергана сме лично удовлетворени, най-вече защото това е един от малкото случаи, в които нова страна член на ЕС като България предлага и налага общоевропейска политика, и то в такава високотехнологична сфера, каквато са мобилните услуги", каза Соломон Паси.

Стандартизирането на интерфейса на телефоните и техните зарядни се разглежда от ЕК като средство за намаляване на въздействието върху околната среда, би се повишила енергийната ефективност, а потребителите биха били освободени от нуждата да носят задължително при пътуване собственото си зарядно за телефон.

Така на човечеството ще се спестят всяка следваща година по над 50 хиляди тона електронни отпадъци, както и над 13 млн. тона въглеродни емисии.

През 2009 г. идеята за общо зарядно е подкрепена и от конгреса на Световната GSM асоциация и 17 водещи мобилни оператора, които обявяват, че са взели решение да приложат единен стандарт при производството на зарядни устройства за всички нови видове мобилни телефони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase