източник: Reuters

Един от най-богатите хора в света, основателят на Microsoft Бил Гейтс, и днес би се навел до земята, за да вземе банкнота от 100 долара, но все още няма отговор как човек може да преживее с по-малко от 100 000 долара (около 73 000 евро) годишно.

Този и други отговори 58-годишният милиардер и филантроп даде по време на отворена сесия с въпроси и отговори на онлайн мрежата Reddit.com. 

При това Гейтс заяви, че най-скъпата му покупка е самолет, като побърза да добави, че той се е нуждаел спешно от него за пътувания, свързани с благотворителната му фондация.

Още по темата

Гейтс също така призна, че предпочита старомодната игра на бридж, като предпочита да даде игралната конзола на неговата компания Microsoft – Xbox, на сина си. 

Бил Гейтс, който отново иска да бъде по-ангажиран в ръководството на софтуерния гигант, за да подкрепя новия главен изпълнителен директор Сатя Надела, заяви, че иска да посвети около една трета от времето си на групата, а останалата част от времето – на своята фондация. За да остава както преди, по цял ден в офиса, му липсвала "енергия и наивност".

През последните десетилетия Гейтс видимо избягваше да бъде свързван с политическата класа във Вашингтон. Това се промени в понеделник, когато той бе запитан какви са важните теми, с които правителството следва да се захване.

"Образованието трябва да бъде топ тема, тъй като е от ключово значение за индивидуалните възможности и за страната като цяло, а ние (САЩ, бел. ред.) не се справяме, както други страни. След това бих казал, имиграцията, тъй като несправедливостта на сегашната система е невероятна", коментира Гейтс, като по-късно добави, че този отговор се простира отвъд границите на САЩ.

"Най-голямата трагедия са децата, които умират или никога не получават достатъчно храна, за да се развиват физически и психически, за да развият своя потенциал. Имаме нужда от ваксини и храна, за да решим този проблем. Правим напредък, но не достатъчно бърз. И цинизмът е най-голямата бариера за това".

Но и още едно нещо е сигурно - Гейтс има добро чувство за хумор за по-далечните проекти на фондацията си.

Така например някой го попита за създаването на следващото поколение презервативи – не на шега. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се опитва да създаде презерватива на бъдещето, който ще бъде толкова страхотен, че момчетата ще искат да го носят. Това, разбира се, ще помогне за намаляване на ХИВ инфекциите. През ноември фондацията преся 812 становища и предложи грантове за 11 ултрамодерни дизайнери на презервативи.

alex4346: Има ли напредък с конкурса за дизайн на презервативи?

Бил Гейтс: Това е чувствителна тема. Идеята е, че мъжете не обичат настоящия дизайн, така че може би ни трябва нещо, към което те ще бъдат по-отворени и което би позволило намаляване на предаването на ХИВ. Ние все още нямаме резултати. Един стипендиант обаче например използва въглеродни нанотръби, за да се намали дебелината на кондома.

Изказът "Това е чувствителна тема" не се загуби в говорилнята на Reddit и предизвика цяла купчина с хумористични коментари. Един потребител публикува GIF с Никълъс Кейдж, глеждащ странно. Други предположиха, че това може да е името на новия презерватив.

Припомняме, че преди година учени от Манчестър получиха 100 000 долара от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, за да разработят по-тънки, по-здрави, по-безопасни и носещи по-голямо удоволствие презервативи, използвайки графен. Графенът е близо милион пъти по-тънък от човешки косъм, по-твърд е от диамант и е супер проводим. Изолиран е за пръв път от учените Андре Гейм и Константин Новоселов от университета на Манчестър. Британците трябва да създадат нов композитен материал, комбинирайки здравината на графена и еластичността на използвания за традиционните кондоми латекс.

Но Гейтс вероятно няма нищо против тези шеги. В края на дебата в Reddit той заяви, че една от най-големите промени за него през последните 20 години е, че той е станал "по-мек" и се надява да е придобил "малко повече мъдрост“.

Още технологични новини четете в Investor.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase