fallback

Китайският луноход, който носи името "Нефритен заек", вече е на повърхността на Луната.

Oще по темата

Успешното кацане на апарата носител маркира последната стъпка от изключително амбициозната космическа програма на Китай. Страната става третата след САЩ и бившият Съветски съюз, която постига такъв успех.

Мисията "Чанъе 3" се приземи успешно на Луната 12 дни след като апаратът беше изстрелян. Това е първо посещение на Луната от 1976 г. насам. Тогава съветският "Луна 24" кацна успешно и след това върна образци от лунна почва обратно на Земята.

Луноходът тежи 120 килограма, може да се катери по хълмове с наклон до 30 градуса и да изминава до 200 метра в час. Той ще изпълнява проучвания в рамките на 3 месеца. Връщането на проби обаче ще бъде възможно едва през 2020 г. с мисията "Чанъе 5".



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 години

Ахахахахах - точно от гръцката митология е нефритения заек. Ама точно от там. Айде няма да им разказваме историята за откраднатото безсмъртие и т.н. Гръцки митове и легенди

22

Пунктуален

преди 10 години

... а диктора във видеото прочете големи глупости. Лунохода бил върнал "образи от луната", a нефритеният заек е част от гръцката митология. Смях :D Иначе браво на китайците. Надявам се техните успехи да възродят космическата надпревара. Това ще тласне изследването на космоса с нова сила напред.

21

solaris

преди 10 години

Китай може и да са комунисти,но са най-голямата икономическа сила в света,най-големия кредитор и до 2025 се очаква да надминат по приходи САЩ,това че били прости е пълна пропаганда,образованието е на много високо ниво,за хората които искат да учат висше е безплатно ! Друго-то важо нещо е че държат над 1 милиард човека в страната !!!! Това не се прави с лека ръка,ами ако тези хора тръгнат по света......мислете преди да говорите,космическата им програма ще надмине всички в следващите 50 години :)

fallback