Снимка: Rostec.ru

В Русия представиха новия универсален автомат амфибия, с който може да се стреля както на сушата, така и под вода. Това стана на международното изложение "Интерполитех-2013", сообщи "Ростех".

„До момента подводните бойци бяха принудени да използват два вида оръжие – за работа под вода и автомат Калашников за сухопътна стрелба. Сега е нужно само да се смени пълнителят с патроните“, коментира началникът на отдела по външноикономическите връзки на Централното конструкторско-изследователско бюро за спортни и ловни оръжия Николай Комаров.

Дължината на автомата е 685 мм, а темпото на стрелбата е 800 изстрела в минута.

За момента оръжието амфибия се произвежда за вътрешно потребление в Русия, пише Newsru.com. “Рособоронекспорт прави маркетинг и разчитаме оръжието скоро да започне и да се изнася“, каза Комаров.

Макар че работата по автомата да е започнала още през 2000 г., той и до днес няма аналог в света. Уникалността на подводните патрони за автомата е в това, че те са със същите размери и се поставят в същия пълнител, както и сухопътните патрони. В предишния подводен автомат патроните бяха различни и с него се стреляше само под вода, посочват от „Ростех“.

Автоматът амфибия вече е на въоръжение в руската армия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase