Снимка: Reuters
fallback

Франция пусна от снощи в интернет търсачката Qwant, която трябва да се превърне в достоен конкурент и дори заместител на Google, предаде Франс прес.

Особеното при новата търсачка е, че в резултат на търсенето тя изважда на един екран отговори, подредени в няколко категории - обща справка, интернет сайтове, новинарски сайтове, социални мрежи и сайтове за интернет търговия, в които се споменава търсената дума, пише БТА. Над петте категории излизат и клипове, касаещи тази дума.

"Човек трябва да е луд, за да иска да замени Google. Това е невъзможно, ето защо ние решихме да направим нещо различно, да предложим една различна търсачка, която не е само търсачка", казва Ерик Леандри, който е начело на компанията, стояща зад Qwant.

Търсачката беше тествана още през февруари. Официалната й версия е на 25 езика в 15 страни. През 4-те тестови месеца тя привлече 3,5 милиона посетители и регистрира 250 милиона запитвания.

Седемдесет процента от потребителите се връщат отново в търсачката след първото си посещение, казва Леандри. Търсачката засега има 20-членен персонал, а финансирането й възлиза на 2,8 милиона евро. Тя се води френска, защото сървърите й са базирани във Франция, а 80 процента от капитала й се държи от нейните френски основатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

marmor

преди 10 години

A Qwant къде ще търси?

10

Анонимен

преди 10 години

То има търсачки и търсачки. Ресурсите на Гугъл са в пъти повече от тези на останалите големи търсачки. Дори yahoo и bing не успяват да ги настигнат по сортиране на резултатите, а какво да говорим за по-нови материали, които при гугъл дори и без sitemap или ping-ване, излизат понякога за броени минути в резултатите, а останалите търсачки се мотаят с дни... Една търсачка не е просто да напишеш нещо и тя да върне резултати - въпросът е да върне *правилните* резултати, които ти трябват...

9

Анонимен

преди 10 години

много ляб,ама много и бял и черен ляб има да ядат,и може никога да не стигнат гугъл,а няма поддръжка на български език

fallback