източник: Reuters

Американският технологичен концерн Apple току-що разбра, че развода му със Samsung ще бъде по-труден от очакваното. Най-добрият пример за това са усилията на Apple да намери друг доставчик, различен от Samsung, за компонентите, използвани в iPhone и iPad, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През този месец американската компания подписа след месеци с технически закъснения най-накрая споразумение с TSMC. Тайванската компания за електроника ще започне да произвежда през 2014 г. някои от чиповете, които се вграждат в продуктите на Apple, заяви търговски представител на TSMC. Според компанията процесът е бил придружен от премеждия, след като чиповете не са отговаряли на стандартите за скорост и производителност на Apple.

Въпреки сделката Samsung ще остане сред най-важните доставчици на Apple през следващата година, поясни още представителят на TSMC. Apple е един от най-големите купувачи на процесори и чипове памет на Samsung. Но двете компании са преки конкуренти на пазара за мобилни телефони. Повечето време от последните две години те прекараха в това да се съдят взаимно заради външния вид, обработката и характеристиките на своите продукти. И двете компании не са пожелали да коментират бъдещите си партньорски отношения.

Преди десет години Apple и Samsung бяха идеални партньори, тъй като те не бяха в конкуренция помежду си. След това обаче Samsung стартира производството на смартфони, от които сега продава много повече, отколкото Apple. През миналата година директорите на Apple изразиха загриженост за зависимостта на Samsung. Тя е влошавала преговорната позиция на Apple и ограничавала възможността да се използват други технологии. Apple не била вече в състояние напълно сама да решава собствената си съдба. 

Калифорнийската компания прекрати покупката на някои части от конкурента си. Например, според доставчици тя вече не купува екрани на Samsung за iPhone и по-малко за iPad. В допълнение Apple сега купува повече чипове флаш памет от други производители, като поясняват бивши ръководители на Apple и представители на други производители на чипове. Тези чипове са важни за съхранението на данни.

Въпреки това Apple остава критично зависим от Samsung. Микропроцесорните мозъци, които контролират iPod, iPad и iPhone, се строят от Samsung. И някои нови iPad все още са с екрани от Samsung, както казват водещи анализатори.

Проблемът на Apple е следният: Samsung е най-големият в света производител на едни от най-сложните части, от които Apple има нужда, като процесори, памет и екрани с висока разделителна способност. Apple също така инвестира в продължение на половин десетилетие в съвместното производство на чипове със Samsung. Да се изгради подобно съдружие другаде е голямо предизвикателство, казват бивши ръководители на Apple.

Защо сделката на Apple с TSMC е крайъгълен камък прочетете в продължението в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase