източник: Reuters
fallback

Тежки килими, дървени стени, кожени столове на сенаторите от горния полукръг върху предната част на американския федерален орел... В стая 106 на сградата на Сената Dirksen във Вашингтон посетителите инстинктивно усещат духа на победата. Който е извикан за разпит тук пред която и да е анкетна комисия, може да бъде подготвен за всичко. "Въртене на шиш" наричат американците това събитие.

Тим Кук обаче, световноизвестният мениджър, който този вторник зае свидетелското място, очевидно няма да иска да бъде „изпечен“ лесно, пише в свой репортаж германският бизнес всекидневник Handelsblatt. "Ние сме горди да бъдем американска компания", казва с нисък глас главният изпълнителен директор на базираната в Купертино, Калифорния, Apple. Компанията е създала 600 000 работни места - "шест-сто-тин хиляди", отчетливо изрича Кук.

Появата на Кук бе очаквана с нетърпение - ръководителят на една от най-колоритните и най-влиятелните компании в света може да бъде видян рядко на публични места. Предшественикът му Стив Джобс никога не е се е явявал пред която и да е комисия. А Кук дойде – при това доброволно.

По време на изслушването той се държи приятелски настроен – автентичен и търпелив. Почти да не повярваш в какво обвиняват върлинестия 52-годишен ръководител – твърди се, че Apple в продължение на години чрез рафинирани трикове с чуждестранни компании е спестила десетки милиарди долари от корпоративни данъци - легално, но съмнително. Кук не иска да остави темата просто да отшуми. Той предпочита да говори за приноса на Apple към "правата на човека, образованието и околната среда".

Но данъчните обвинения тежат: членовете и сътрудниците на комисията са създали дебели досиета, за да покажат, че Apple систематично е заобикалял плащането на данъци. Това е възможно чрез дъщерни компании в Ирландия. Като цяло по този начин Apple е избегнал плащане на около 44 милиарда долара.

"Apple се е погрижил за това, призрачните му компании никъде да не плащат данъци", пеняви се развълнувано председателят на комисията, сенаторът демократ Карл Левин. „По този начин държавата не получава пари, с които да обучаваме децата си и плащаме за сигурността ни". "Нечувано", казва и републиканецът Джон Маккейн. Apple е "един от най-големите данъчни грешници на Америка". Педантично двамата нападат, прекъсват свидетеля и отново го предизвикат. Но Кук не се предава лесно.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 10 години

До Гост,Благодаря, ти също се прегледай :))

15

Гост

преди 10 години

До АнонименХоди се прегледай, честно :)))

14

Анонимен

преди 10 години

До ГостКаква е вероятността да има друг, който се пише "гост" и който се изказва по абсолютно същия начин като теб? Същия използва и думата "андроидизирани" редовно в нелепите си опити да се направи на интелигентен. Може да сте 2 в 1, нарича се още шизофрения ...

fallback