Снимка: Ройтерс

Корейският производител на потребителска електроника Samsung направи оптимистична прогноза за 2013 г. Местният всекидневник Korea Times цитира прогнозите на водещия производител в света, че той ще продаде 510 милиона мобилни телефони. Това би било увеличение с 20 на сто спрямо обема за 2012 г.

Прогнозата за тази година възлиза на 420 милиона продадени единици. За следващата година компанията ще продаде 390 млн. смартфона, плюс 120 млн. конвенционални телефони.

В частност, планът предвижда увеличение на устройства с Windows Phone 8 на Microsoft: Samsung иска да завладее този пазар с нова серия. А освен отва Samsung залага и на трета операционна система – на разработената съвместно с Intel под Linux система Tizen. Тя произлизаше първоначално от MeeGo и LiMo, преди Samsung да се включи в разработването ѝ и да внесе кода си за Bada.

За растеж в областта на мобилните телефони през 2013 г. според Samsung освен широкия спектър от операционни системи ще допринесе и бързата мобилна технология LTE.

През миналата година Samsung се изкачи до мястото на световен лидер на пазара за мобилни телефони (преди Nokia ) и смартфони (преди Apple). В патентен спор с Apple обаче съд в Сан Хосе, Калифорния, осъди корейската компания на рекордна глоба от 1,05 милиарда долара. Решението все още не е окончателно.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase