Снимка: Ройтерс

Със своя iPhone 5 Apple постигна нов рекорд при продажбите в Китай. Само за три дни в страната са били продадени над 2 милиона броя, съобщиха от компанията в понеделник. Новият модел ще бъде на разположение до края на декември в повече от 100 страни, съобщи Apple, споменавайки, че това е най-бързата разпродажба на нов iPhone след стартирането му.Hidden Field

„Реакцията на китайските клиенти спрямо iPhone 5 е невероятна, така че бе поставен рекорд за най-добри продажби през уикенда в Китай", каза главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, цитиран от Ройтерс. По този начин той опроверга първите впечатления, че новият iPhone е преживял доста бавен старт на най-големия пазар на мобилни телефони. Hidden Field

На трудния китайски пазар на смартфони пазарният дял на Apple през третото тримесечие на тази година падна от четвърта до шеста позиция. Официалният старт в Китай, втория по големина пазар за Apple, е само три месеца след пускането на iPhone 5 в САЩ.

Последният iPhone на Apple направи световния си дебют в САЩ и още 30 страни през септември, като компанията продаде над 5 млн. броя за първите три дни.

Китайските медии обаче подложиха на критика относително високата цена и малкото убедителни подобрения в дизайна и функционалността. Интернет потребители изглеждат разстроени, че iPhone 5 е с около 20% по-скъп в Китай, отколкото в САЩ и с около 10% по-скъп, отколкото в Хонконг.

Снимки от продажбите вижте в галерията в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase