Снимка: Ройтерс
fallback

Apple няма да мине без помощта на Google. Близо три месеца след като технологичната група заменя Google Maps за iPhone чрез отделно собствено приложение, Google пусна нова версия за изтегляне - за облекчение на много потребители на Apple, които подадоха оплаквания за промяната, пише днес  Wall Street Journal.

Google Maps е на разположение в App Store на Apple от късната сряда, по-малко от четири седмици, след като Wall Street Journal съобщи, че Google работи само над последните тънкости и новата версия скоро ще бъде предадена на Apple за одобрение.

През септември Apple замени при пускането на версията на операционната система IOS 6 лидера Google Maps, който идваше предварително инсталиран от 2007 г. насам на всички iPhone и iPad, със собствено приложение. С прокламираната шумно през лятото промяна в стратегията концернът с лого на ябълка в действителност искаше да увеличи независимостта си от Google. Но услугата на Apple имаше толкова много грешки, че освен приветствия компанията бе залята от жалби и подигравки. Главният изпълнителен директор Тим Кук трябваше да се извини публично, а в Apple започнаха трескава работа, за да се подобри картографската и навигационната услуга.

Замяната на Google Maps в устройствата на Apple бе предложена още преди години от основателя на концерна Стив Джобс. Компанията гледаше на картовите услуги като на ключ към бъдещето на компютъра и не искаше да бъде зависима от Google. Още повече, че устройствата с операционната система Android на Google набират популярност в световен мащаб.

Двете технологични компании не само се състезават за благоволението на всеки отделен клиент, но също така се състезават и за програмистите, които създават приложения за мобилни устройства, които са зависими от местоположението на обектите и с това – от картографския софтуер. Google Maps е лидер на пазара на цифрови картографски услуги, както в интернет, така и при приложенията.

При новата версия на Maps за iPhone интернет компанията е подобрила редица функции: приложението съдържа, както се очакваше, функция за навигация стъпка по стъпка и може да се използва като традиционен GPS уред. Тази функция не се съдържаше в предварително инсталираната версия заради спор между Google и Apple.

Освен това новото приложение съдържа информация за над 80 млн. магазина и забележителности. Дори и снимки от вътрешния изглед на някои магазини са налични, пише в постинг на корпоративния блог на Google.

Приложението Google Maps е налично за iPhone и за iPod Touch, който работи с версията iOS 5.1 в над 40 страни и на 29 езика, сред които испански, японски, френски и немски.

"Хората по целия свят питаха за Google Maps за iPhone", пише Google в блога. Версия за iPad все още не е налична обаче. Новото приложение е създадено от екипа програмисти на Google, докато предварително инсталираната версия на Apple е била планирана по картографските данни на Google.

През септември Apple премахна и предварително инсталираното видео приложение YouTube на Google. Междувременно групата одобри ново приложение YouTube, което за разлика от старата версия съдържа и възможност за видео реклама. Това вероятно ще даде на Google възможността за начисляване на допълнителни приходи от реклами.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 11 години

Епъл са много ограничени и тесногръди. Ако искаш клиентите ти да са доволни им давай най-доброто. Какви са тези ограничения? Те ако махнат търсачката гугъл, Ю-тюб която също е на гугъл и Гугъл Мапс направо могат да си заврът телефона там където слънце не огрява. Освен това новата гласова търсачка на Гугъл праща Сири и Ес-войс на бунището. Пробвал съм ги всичките и мога да кажа че Сири и Ес Войс грешат постоянно а на Гугъл не ми е сгрешила нито веднъж и то на Български! А я има на всички езици..

17

Анонимен

преди 11 години

Викат го такива като тебе, ПИЧ!

16

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен 18"Зомбита" викат на другите, пич!

fallback