HTC вече няма да има проблеми с Apple. Снимка: Ройтерс
fallback

В горчивата война за мобилни патенти има един спор по-малко: производителят на iPhone Apple и специалистът по смартфони HTC са приключили своя патентен спор. Двете компании са сключили споразумение със срок от десет години, заявиха компаниите в ранните часове на неделя. То включва не само настоящите, но и бъдещите патенти. Взаимните съдебни дела се отхвърлят.

Други условия на сделката не бяха оповестени. HTC заяви само, че договорката няма да има значително влияние върху финансовото състояние на концерна, предава Ройтерс. 

Създателят на iPhone Apple и тайванската HTC се обвиняваха един друг в няколко съдебни дела в нарушение на патентни права, като началото на споровете е от март 2010 г. Само в Германия според патентния експерт Флориан Мюлер има задвижени четири процедури.

Според главния изпълнителен директор на HTC Питър Чу краят на съдебния спор ще даде възможност на компанията да се съсредоточи повече върху разработването на иновации.

Спорът е част от голямата патентна война между Apple и производителите на устройства, използващи операционната система на Google Android. Особено ожесточен е конфликтът със Samsung. А откакто пионерът в мобилната телефония Motorola бе придобит от Google, интернет компанията вече участва пряко в спора.

Анализаторите коментират, че споразумението между двете компании бележи радикална промяна в мисленето на директорите. Докато Стив Джобс ръководеше Apple, целта му бе да детронира Android. Сега обаче изглежда компанията е поела по друг път и е склонна да прощава на "имитаторите" при условие, че те си платят за използването на техен дизайн или функции, пише още Ройтерс.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

tsps

преди 11 години

Apple правят страхотни неща.Да,скъпи са но си струват парите.Преди две седмици си купих MacBook Air и мога да кажа че е върха.И като софтуер и като хардуер.Иначе за телефон ползвам HTC One X и мога да кажа че е по-добър от iphone,дори новия.iphone е много добра техника,просто е малко ограничен софтуерно.Това е нарочно направено.При Мас това го няма.Фен съм на Андроид,имам и таблет с него и фото апарат също.Нямам забележки за него.

64

mindo

преди 11 години

ахахахахахахахахахахахахаха

63

макето

преди 11 години

Мойто смарт фон пък ке ви джурка у дупето!

fallback