Агенцията смята, че финансовите рискове за компанията са значителни. Снимка: архив, Reuters
fallback

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Nokia от ВВ+ на ВВ- и потвърди краткосрочния й кредитен рейтинг В с негативна перспектива, предаде Ройтерс.

„Действието отразява низходящата ревизия на нашата оценка на приходите и рентабилността от операциите на Nokia със смартфони през 2012 и 2013 г.“, посочва агенцията в съобщението си.

Освен това S&P определи финансовия риск за финландската компания като значителен.

Агенцията очаква операциите със смартфони да донесат на Nokia по-ниски приходи от очакваното през следващите тримесечия. За консолидираните приходи прогнозата е да намалеят с 16-19% спрямо предходната година, а стабилизиране може да се очаква през 2013 г.

Според S&P приходите на финландската компания от модела й Lumia ще нараснат догодина и вероятно ще компенсират загубите от смартфоните с операционната система Symbian, от която Nokia се отказа в началото на 2011 г.

Ретинговата агенция отбелязва обаче, че пазарният дял на финландците продължава да се свива. През второто тримесечие компанията държеше 7% от пазара на смартфони, докато в края на 2011 г. пазарният й дял беше 12,6 на сто.

„Тъй като устройствата под Symbian все още представляват най-голям дял от продажбите на Nokia по обем, ние смятаме, че пазарният дял на Nokia може да се понижи допълнително“, посочват от S&P.

Агенцията прогнозира също така, че с цел защита на свития си пазарен дял финландската компания ще понижи още цените на Lumia, както и ще предложи нови модели.

Още новини за технологии и комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Истината

преди 11 години

Не мога да разбера защо още се пише за мъртъвци, като Nokia. Те просто не разбраха, че светът се промени или по точно казано не поискаха да платят цената за тази промяна. Цена, която за гигант като Nokia щеше да бъде огромна. За сметка на това по малки и много по мобилни компании, като HTC разбраха на къде духа вятъра и бързо се ориентираха.Каквото и да си говорим случая Nokia e приключен. Те сами са си виновни.Фирми, като Samsung, HTC и други ги издухаха напълно.

25

ФЕН

преди 11 години

Нокиа си е Нокиа с или без Майкрософт. Ползвах Андроиди последните 3 години а сега Лумиа 800, който няма аналог с който и да е андроид до серия 4. Това е истината. Даже Виндовс мобиле 6.5 про е много по-напред от андроида по бързина и комуникация със ПЦта и Майкрософтски сървъри. Явно всичко пофесионално е платено а не като Линукса дето ровиш за драйвъри като изоглавен и то само заради една флашка, която е от поредния китайски производител. Същата я слагаш на ХР или Win7 и тръгва веднага ...

24

Анонимен

преди 11 години

LUMIAta e stabilna i qka mai shte si vzema takyv.

fallback