Снимка: Ройтерс

Британски съд е постановил американският технологичен концерн Apple да публикува съобщение на сайта си, а също и в няколко медии във Великобритания, в което изрично да пише, че таблетите на Samsung не са копирали дизайна на iPad, предаде Bloomberg.

Според нареждането на съдия Колин Бърс компанията трябва да постави на английския си сайт въпросното съобщение за период от поне шест месеца. 

Заповедта означава, че Apple трябва да прави „реклама“ на Samsung, казва адвокатът на базираната в Купертино компания Ричард Хейкън. „Нито една компания не би искала да споменава името на конкурента си в своя сайт“.

Съобщението освен това трябва да бъде публикувано в няколко вестника и списания на Острова. Целта е впечатлението у британците, че корейската Samsung е взаимствала идеи от дизайна на iPad, да бъде заличено.

Apple трябва да плати за публикации в Daily Mail, Financial Times, Guardian Mobile и T3, показва копие от заповедта, предоставена на Bloomberg от адвокатите на корейската компания. По-рано през месеца съдия Бърс заяви, че таблетите на Samsung не могат да бъдат сбъркани с iPad, защото „не са толкова готини“.

Apple ще обжалва решението на съда, взето на 9-и юли, но като цяло напрежението между компанията и Samsung продължава да ескалира.

Акциите на Samsung днес отчетоха ръст от 3,5% на корейската борса до 1,195 вона. Книжата на Apple вчера приключиха търговията в Ню Йорк с незначителен спад от 0,1 на сто.

Всичко за патентите войни четете тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase