Снимка: Ройтерс

Акциите на Yandex, най-голямата руска интернет търсачка, спаднаха за трети пореден ден заради съмненията, че Думата ще приеме закон, който предвижда „черен списък“ и филтриране на руското интернет съдържание, предаде Bloomberg.

Акциите на Yandex отстъпиха с 2,7% до 18,35 долара във вчерашната търговия в Ню Йорк, завършвайки най-големия спад за един месец. Индексът на Bloomberg за най-търгуваните руски компании в САЩ загуби 0,4% до 88,12 пункта.

Акциите на Mail.ru Group Ltd., втората по големина рускоезична интернет компания, отчетоха спад от 0,3 на сто до 34 долара в Лондон вчера.

В съвета на Федерациите на Думата, горната камара на парламента, във вторник трябваше да започнат дебатите над закон, който забранява достъпа до сайтове, промотиращи криминална активност срещу деца като порнография и нелегални лекарства и наркотици. В петък законопроектът бе приет на първо четене от Държавната дума (долната камара на парламента).

„В днешния вторник в Думата ще се състоят дебати за промените в „Закона за информациите“, които могат да доведат до създаване на безпрецедентна цензура на целия рускоезичен интернет и да доведат до спиране на достъпа до Wikipedia на руски“, се казва в апел на руската начална страница на онлайн енциклопедията. В знак на протест вчера руската версия на онлайн енциклопедията Wikipedia бе затворена.

„Инвеститорите възприемат това като знак, че Русия се стреми да контролира интернета и дори може да блокира и сайтове, които нямат нищо общо с каквато и да е престъпна дейност", казва Александър Венгранович, анализатор в Otkritie Financial Corp. в Москва. „Хората са загрижени, че правителството може да започне да контролира мрежата в китайски стил“.

Market Vectors Russia ETF, най-големият фонд за борсова търговия, който притежава и руски акции, загуби 1,1% до 25,79 долара, най-ниското равнище от 28-и юни насам.

Критика от интернет бранша

Yandex настоява парламентът да отложи планираната дискусия за забрана на определени уебсайтове.

„Необходимо е да се отложи разглеждането на законопроекта и той да се обсъди с представители на интернет индустрията", казва говорителят на компанията Охир Манджиков. „Необходимостта от битка с незаконното съдържание е очевидна за гражданското общество, но също толкова очевидна е и необходимостта от свобода на словото и достъп до информация".


Преди това и други представители на интернет индустрията изразиха загриженост за възможния филтър на съдържание в мрежата. Руският министър на телекомуникациите и масовите комуникации Николай Никифоров заяви през миналата седмица, че законопроектът трябва да бъде подобрен. Идеята на законопроекта по отношение на закрилата на детето е правилна, но е има проблеми с механизма за изпълнение, казва той в Twitter.

Необходимостта за обществено обсъждане и подобряване на законопроекта се посочва и от най-големите интернет компании като Google, Yandex и Mail.ru Group.

"Разпространението на порнографията"

„Създадени, за да се противодействат на разпространението на порнография, злоупотребата с наркотици, екстремистка пропаганда, в сегашната си форма измененията оставят отворена врата за потенциално произволно голямо разширяване на обхвата", твърди Алексей Заботкин, анализатор в Capital VTB в Москва. „Законодателните действия в насока към цензуриране на интернет ще се възприемат доста негативно не само за акциите на интернет компаниите Yandex и Mail.Ru, но също така и в по-широкия случай на инвестиции''.

В същото време акциите на ОАО RusHydro, най-големият производител на водноелектрически централи в Русия, нараснаха с 2,8% до 2,53 долара в Ню Йорк вчера, най-високото ниво от една седмица. Акциите нараснаха с 4% до 86,01 копейки, или 2,6 цента в Москва.

Вчера президентът Владимир Путин заяви, че компанията е подценена и държавата няма да продаде дела си на текущата цена. Русия е поела ангажимент за продажба на държавни активи и енергийните компании трябва да разгледат възможността за увеличаване на плащанията на дивиденти, за да засилят пазарната си стойност, заяви Путин на среща с държавни ръководители и други правителствени представители.

„Въпреки че Русия привлече интерес вчера заради коментарите на Путин, докато там не се отчете реално солиден напредък по реформите, всички такива периоди на оптимизъм ще бъдат кратки“, твърди Крис Уифър, главен стратег в Troika Dialog в Москва. „Само когато инвеститорите видят реален напредък в програмата за реформи, ще могат да говорят за Русия като за независима от външни влияния държава. Сега сме далеч от тази позиция".

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase