Снимка: Ройтерс
fallback

Apple изостава от плановете си по отношение на броя магазини в Китай. Вместо обявените от тогавашния търговски директор Рон Джонсън през 2010 г. планове за поне 25 обекта, компанията в момента има едва шест. Това може да спъне до голяма степен ръста на продажбите, пише в свой анализ Ройтерс.

Оказва се, че Apple има повече магазини в Пенсилвания, отколкото в цял Китай, където концернът реализира една пета от продажбите си.

На един магазин в Китай се падат по 216 млн. китайски жители. В американския щат Масачузетс пък има 10 магазина на Apple за общо 7 млн. жители, докато в Лондон, също със 7 млн. жители, компанията има 5 обекта.

Населението на Китай по последни данни е 1,35 млрд. души, а Apple осъществява там една пета от оборота си, пише още Ройтерс. Два от магазините са в Пекин, три – в Шанхай, а отскоро има и един в Хонконг.

По данни на китайските власти концернът е заявил планове за изграждане на още два обекта – в Чънду и Шънджън. Последният град е и седалище на изпадналия във финансови затруднения производител на монитори Proview, с който Apple преди дни сключи споразумение на стойност 60 млн. долара за правото да използва в Китай марката "IPAD".

Разбира се, смартфони и таблети може да се продават и онлайн, но Ройтерс спекулират, че на китайските клиенти им липсва директният контакт и затова със шестте си магазина Apple не успява да разгърне пълния си потенциал.

Причините за ниския брой магазини са неизвестни: Apple постоянно твърди, че е в търсене на оптималните места. Може би по този начин обаче се прикрива и забавяне заради китайската бюрокрация. Китай е известен с политиката си да предпочита местните фирми пред чуждестранните. На пазара на смартфони китайските концерни Huawei и ZTE с моделите си с Android са считани за нововъзникващи конкуренти.

Азия и Китай стават все по-важни за американския концерн. Приходите на азиатския пазар, подхранвани от продажбите в Китай, се увеличиха повече от два пъти. 26% от консолидираните продажби в размер на 39,2 млрд. долара през първите три месеца Apple е направил именно в азиатско-тихоокеанския регион.

Още през текущото тримесечие регионът би могъл да се превърне в най-силния пазар за Apple по размер на продажбите. Приходите за първите три месеца възлизат на 10,2 млрд. долара спрямо 13,2 млрд. долара за региона Америка, който от много години е безспорно най-значимият пазар на компанията.

През миналата година Тим Кук стана първият главен изпълнителен директор на Apple, който посети магазин на концерна в Китай. Говорителят на компанията за Китай Каролин Ву поясни тогава, че са осъществени „прекрасни срещи“ с китайски правителствени представители, но не назова имена и министерства.

„Китай е много важна дестинация за нас и планираме още по-големи инвестиции и ръст“, добави тогава тя. Това, разбира се, важи и за производството, голяма част от което се осъществява от китайския партньор Foxconn.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Applefanatik

преди 11 години

Apple са гот само дето са затворени от всяко ниво!

16

Един от многото

преди 11 години

Няма смисъл да се занимавате с тоя *** НаблюдателЕЕ. Коментарите му пораждат по-скоро смях от колкото реклама. Момчето е с психически отклонения. Стигнал съм до този извод. Почвам да го съжалявам вече.

15

bluEyes

преди 11 години

е кво прай майкал на тая снимка :D

fallback