Снимка: Reuters

Студен душ за изпадналия в криза канадски производител на смартфони Blackberry - Research in Motion (RIM), който за първи път от седем години отчете тримесечие със загуба. За първите три месеца на финансовата 2012/2013 г. компанията отчита отрицателен резултат - при това от 518 млн. евро, предава Ройтерс.

Само година по-рано, през първото тримесечие на 2011/2012 г., компанията реализира печалба.

Приходите отчитат спад с 43% на годишна база до 2,8 млрд. долара. По този начин RIM се размина значително и с очакванията на анализаторите.

Освен това производителят обяви и закриването на 5000 работни места, като в някои сектори ще се стигне до "значителни" съкращения на работни места с цел до края на фискалната година да бъдат спестени до 1 млрд. долара.

Освен това производителят отложи пускането на пазара на нови устройства с операционната система Blackberry 10 за следващата година.

По този начин бившата „икона“ в света на смартфоните е заплашена да изгуби окончателно битката за клиенти за сметка на Apple и Samsung. Първоначално RIM искаше да представи своите нови модели през есента.

Но това не е всичко - RIM обяви, че и през второто тримесечие няма да успее да излезе от зоната на загубите. Околната среда оставала екстремно трудна, а продажбите щели отново да спадат заради отложения старт на продажбите на новите модели смартфони. В следборсовата търговия акциите на производителя се сринаха с 18%.

В последните дни продължаващият от началото на годината спад на акциите се ускори. От началото на юли до вчера книжата загубиха 11% от стойността си, а в момента акциите на RIM се търгуват на нивото от 2003 г., пише Wall Street Journal. Така пазарната капитализация на компанията падна под 5 млрд. долара, докато в началото на 2011 г. бе 39 млрд. долара.

През май RIM обяви, че е наела външни консултанти, за да посъветват борда на директорите как бизнесът може да бъде спасен, или продаден. Банкери на J.P. Morgan Securities и RBC Capital трябва да обмислят стратегическите възможности.

Още новини от сектора на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase