Евгений Касперски предупреди, че е много вероятно да се появят нови мощни вируси. Снимка: архив, Reuters

Шефът на руската компания за разработване на антивирусни програми Евгений Касперски предупреди, че е много вероятно да се появят нови мощни вируси и че според него в бъдеще са възможни унищожителни атаки в кибернетичното пространство, предаде Франс прес.

Касперски заяви пред участниците в конференция по проблемите на кибернетичната сигурност в университета в Тел Авив, че "е логично да се предположи, че в световната мрежа са пуснати и други вируси, които не сме успели да засечем и че с тях вече са заразени компютри".

Компанията Касперски разкри неотдавна съществуването на мощния вирус, наречен Flame, който най-вероятно е бил използван за нападение срещу компютърни системи в Иран, посочва АФП. Преди месец Техеран обяви, че е бил блокиран вирус, който е бил използван за атака на компютри в иранската петролна промишленост.

Според руската компания Flame е 20 пъти по-мощен от Stuxnet, чието съществуване бе разкрито през юни 2010 г. и който бе използван срещу ирански ядрени обекти. Предполага се, че Stuxnet е бил създаден в Израел.

На въпрос дали Израел е замесен в създаването на Flame, Евгени Касперски отговори, че не иска да се занимава със спекулации. Той подчерта, че създаването на такъв вирус не е задължително дело на страни с напреднали информационни технологии.

Според него разработването на Flame е струвало "най-малко 100 милиона долара", а потенциалните последици от него са огромни.

"Това не е просто кибернетична война, това е кибернетичен тероризъм", подчерта той.

Вчера израелският министър по стратегическите въпроси Моше Аялон обяви, че смята за оправдано използването на мощни компютърни вируси с цел да се пресече иранската ядрена заплаха. С тези думи той подхрани слуховете, че вероятно Израел е замесен в създаването на Flame, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase