Двата таблета имат сходен дизайн. Снимка: Reuters

Патентната война между Apple и Samsung не стихва нито за седмица. След забраната за продажба в Германия на конкурента на iPad на Samsung Galaxy Tab 10.1, сега калифорнийския концерн иска да постигне нова забрана за наследника, предава DPDA. 

Във вторник американската компания се оплака пред Висшия окръжен съд в Дюселдорф, че и дизайнът на Galaxy Tab 10.1N „нарушава „права върху индустриалния дизайн на Apple“. Новото устройство представлява неразрешена имитация на iPad и се опитва да използва неговата репутация, заявява адвокат на Apple в съда. Козметичната преработка на дизайна не променяла нищо.

Samsung обаче отхвърля обвиненията. Благодарение на промени в дизайна - като например по-ясно видимо лого на Samsung, по-широка рамка и слот на говорителя на предната страна, устройството вече на пръв поглед не може да се сбърка с iPad. А за експлоатация на репутация не може да става и дума, твърдят корейците.

Върховният областен съд беше забранил продажбата на предшественика Galaxy Tab 10.1 в Германия. Съдът намира, че Samsung е нарушил закона за нелоялна конкуренция, защото с подобен на IPAD дизайн се опитва да се възползва от култовия статут на устройството на Apple. Впоследствие Samsung промени дизайна на устройството.

След спешна процедура на първа инстанция съдът се произнесе след това, че след промените в дизайна вече няма никаква причина за забраната за продажба. Но Apple не прие това решение и обжалва пред Апелативния съд. Неговото решение ще стане ясно на 10-и юни.

Освен това съдът ще реши и дали да наложи общоевропейска забрана за продажбата на Galaxy Tab 7.7.
 
Още новини от света на технолгиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase