Снимка: Reuters

Патентният спор между Yahoo и Facebook скоро може да бъде приключен. Според статия на технологичния блог All Things Digital много независими един от друг източници заявяват, че има „напреднали разговори“ за преодоляване на спора.

Решение можело да бъде постигнато още през тази седмица, като то се очаква да предвижда тясно сътрудничество и взаимно лицензиране на редица патенти между двата концерна.

Съдебните нападки между двата технологични гиганта започнаха през март, когато Yahoo подаде съдебен иск срещу Facebook заради нерегламентирано ползване на 10 патента, сред които се включват методи и системи за онлайн реклама.

По този начин бе поставено началото на първата съдебна сага между големите имена в социалните медии, припомня All Things Digital. Редица анализатори заявиха, че правните битки са поредният опит на закъсания интернет ветеран да напълни касите си, припомняйки за идентичния спор с Google преди 7 години, когато компанията подготвяше своя борсов дебют и Yahoo се възползва от уязвимостта ѝ, за да се сдобие лесно с нейни акции.

Правната битка сега обаче започна в неподходящ за социалната мрежа момент – броени седмици преди Facebook да осъществи първичното си публично предлагане.

Месец по-късно компанията на Марк Зукърбърг отвърна на удара и направи възражение по иска, като подаде и регресен иск, твърдейки, че Yahoo е засегнала правата върху 10 техни патента.

Според All Things Digital двете компании са на път да се помирят и да сключат „кръстосани споразумения“ по отношение на патентните права и да интегрират в по-голяма степен онлайн инструментите, които всяка управлява.

Въпреки това обаче според запознати Yahoo няма да постигне толкова добър резултат, с какъвто можеше да се похвали Microsoft, на които Facebook плати през април 550 млн. долара за патенти, за да предотврати съдебен иск.

Facebook също е под масивен натиск от страна на инвеститорите си. Затова и не е чудно, че преговорите с Yahoo се водят от двама от най-важните служители на компанията – Шерил Сандберг, главен оперативен директор и Дан Роуз, вицепрезидент по партньорствата.

Още новини за технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase