Снимка: компанията

В живота сигурни са две неща – смъртта и данъците. Затова и може би не е изненадващо, че един предприемач иска да създаде социална мрежа за покойници.

Джеймс Норис, директор на базираната в Лондон компания DeadSocial, предлага на клиентите си възможността да публикуват новини в Twitter и Facebook и след смъртта си. Идеята му хрумнала, след като прочел интервю с британския комик Боб Монкхаус, който заснел клипа си преди смъртта си от рак през 2003 г.

„Той е пожелал видеото да бъде излъчено четири години след кончината му. Това бе необичайно вълнуващо послание“, казва Норис пред Wall Street Journal.

И Филип Гулд, стратег в британската лейбъристка партия, засне малко преди смъртта си изключително въздействащ филм.

Някои го намират за проява на лош вкус

Норис е бил вдъхновен от новия дизайн Facebook Timeline. Той показва хронологията на събитията от живота на даден потребител. „Тя започва, когато сте роден и след това изброява какво сте направили в живота си. Защо това трябва да спре след смъртта? Това изглежда като логично продължение. Защо смъртта да прекъсне този разговор“, пита Норис.

С DeadSocial потребителите могат да пишат статуси и съобщения в Tweeter и Facebook, които ще бъдат публикувани в определено време след смъртта им, например на дадена годишнина, или според определен период от време. С тази услуга може да се изпращат дори и лични съобщения.

Някои намират идеята по-скоро за блудкава и безвкусна. Когато наскоро на интернет конференцията "The Next Web" в Амстердам Норис се изправи на сцената и представи идеята си, реакциите варираха от объркване до открит бунт. "Това е най-нетактичната идея, която някога съм чувала", промърмори жена в публиката, цитирана от Wall Street Journal.

Не само тя е на това мнение. И психотерапевтът Наоми Лейвър се съмнява в идеята. Когато даден потребител на Facebook почине, потребителският акаунт може да получи "статут паметник", според който няма да се получават предложения за приятелство, но съществуващи приятели ще продължават да оставят съобщения на страницата. В Twitter няма такава функция. Близък може да закрие акаунта, или той просто си остава открит.

Продължението на матерала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase