HTC One X засега няма да се продава в САЩ. Снимка: Ройтерс

В резултат на спор за патенти между HTC и Apple американските митници са блокирали вноса на смартфони от тайванския производител в САЩ. Засегнатите модели са One X и Evo 4G LTE, чиито дебют в САЩ бе отложен за неопределено време. HTC потвърди статията на технологичното онлайн издание The Verge.

"Наличието на HTC One X и HTC Evo 4G LTE ще се забави заради стандартни изследвания на американските митници, необходимо заради разпореждане на ITC“ заявяват от HTC. "Ние вярваме, че сме се ръководили по решението и работим в тясно сътрудничество с митниците, за да се гарантира одобрение за устройствата".

През декември Американската комисия за международна търговия (ITC) постанови, че HTC нарушава патент на Apple. Той описва метод, който позволява мобилното устройство да открива информация в текст, като например имейл адреси, телефонни номера или пощенски адреси. Филтрираната информация може да се предаде на други приложения като календари и адресна книга.

Органът на външната търговия, който има подобна на съда позиция, заплаши, че ще наложи на HTC забрана върху вноса на някои продукти, ако компанията не отстрани някои фунцкии от продуктите си до 19-и април. HTC обяви, че ще направи това още през декември.

Патентният спор между Apple и HTC започна през март 2010 г. Заради възможно нарушаване на 20 свои патента в iPhone Apple заведе искове срещу азиатците. Междувременно започна и разследване на ITC. След първото заседание комисията реши, че са нарушени два патента. От тях, в съответствие с решението от декември, остана само един.

HTC пък се опитва да отвърне с ответни искове. В последната си жалба тайванците твърдят, че щатската компания полазва нелегитимно два нейни патента в своите компютри Mac, в iPad, iPhone и iPod.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase