fallback

 

 

Властите в американския щат Невада дадоха зелена светлина безпилотният тестови автомобил на Google да се движи по пътищата.

Модифицираният Тойота Приус получи разрешение да се движи свободно, след като беше направена демонстрация на възможностите на автопилота по магистрали, квартални улици и дори натоварената Лас Вегас Стрип.

Безпилотната тестова кола ще има уникален червен регистрационен номер, за да бъде лесно разпознаваема от полицията и хората.

Автопилотът се справя напълно без намесата на човека. Това става благодарение на лазарен радар, монтиран върху предната броня. Колата „усеща” пешеходци, велосипедисти, и други автомобили, и създава виртуална буферна зона около тях.

Автомобилите обаче няма да са съвсем сами на пътя. Заради законите в САЩ в тях винаги трябва да има двама души. Единият е зад волана и при възникване на опасна ситуация трябва да поеме управлението на колата. Другият следи показанията на компютъра.

Google разполага с общо 3 тестови автомобила. Очакванията на техните създателите са най-късно до 5 години те да бъдат така усъвършенствани, че да може да се пуснат в серийно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Това не е първата

преди 11 години

Миналата година Фолксваген правиха тестове в Германия. Гугъл не са първи в тази област. Относно автоматичните бърсачки за г*з - има доста автоматизирани решения. Който иска да знае да порови из нета.

16

Lacura

преди 11 години

Така както е тръгнало в близките 100 години 60%-70% от населението ще стане излишно. Заменено то роботи и компютри.

15

dsa

преди 11 години

BRAVO NA ENJINERITE OT GOOGLE!

fallback