"Титаник II" ще тръгна на път в края на 2016 г. Снимка: Reuters

Австралийски милиардер обяви плановете си да построи "непотъваща" версия на лайнера "Титаник", 100 години след като оригиналът потъна заради сблъсък с айсберг, съобщи ВВС.

"Титаник II" ще направи първото си пътешествие от Англия до Северна Америка в края на 2016 г.

"Дизайнът ще бъде такъв, че да не може да потъне - твърди минният магнат Клайв Палмър. - Ще бъде проектиран като модерен кораб с цялата налична технология, която да гарантира, че това няма да се случи".

Корабната компания на Палмър "Блу стар лайн" е подписала меморандум за разбирателство с китайската държавна корабостроителница "Си Ес Си Джинглинг" за строежа на "Титаник II".

Проектантските работи вече са започнали. Корабът ще е със същите размери като първоначалния "Титаник ", с 840 каюти и девет палуби. За гориво обаче ще се използва дизел, а не въглища.

Състоянието на Клайв Палмър се изчислява на 5 милиарда австралийски долара (5,2 милиарда щатски долара. Той забогатява от добив на въглища и желязна руда. Има също инвестиции в туризма.

През 2009 г. магнатът раздаде щедри коледни подаръци на служителите си, сред които бяха 55 автомобила "Мерцедес" и почивки във Фиджи за 1500 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase