Nokia възлага много надежди на серията си Lumia. Снимка: Ройтерс

Американската премиера на флагманския смартфон Lumia 900 на изпадналия в затруднено положение през последните години финландски производител на мобилни телефони Nokia беше помрачена от софтуерен бъг, предаде CNBC.

Според съобщение на компанията грешката може да доведе до „отрязване“ на достъпа до данни.

„Беше открит проблем с управлението на паметта, който в някои случаи води до загубата на връзка с данни“, казват директорът на смартфон подразделението на Nokia Джо Харлоу и шефа на щатското подразделение на компанията Крис Уебър. „Проблемът е единствено в софтуера и не е свързан със самия хардуер или мрежата“, казват двамата в изявление, добавяйки, че компанията ще предостави на 16-и април актуализация. Американските клиенти, които не искат да чакат до тази дата, могат да ги заменят за други устройства с обновения софтуер в магазините на AT&T.

От компанията обещаха освен това да предложат на всеки, който е купил Lumia 900, или ще го купи до 21-и април, 100 долара кредит по сметката им към AT&T, което на практика ще направи цената на телефона 0 долара (досега устройството се предлага за 99 долара при сключване на двугодишен договор).

Междувременно американските потребители, които не искат да чакат, могат да ги заменят за други устройства с обновения софтуер в магазините на AT&T.

Lumia 900, която се задвижва от мобилната операционна система на Microsoft Windows Phone, влезе в продажба в САЩ чрез оператора AT&T на осми април и трябваше да бъде пусната на глобално ниво по-късно през тримесечието.

Анализаторите обаче са очаровани от бързата и адекватна реакция на компанията, правейки сравнение с дългото мълчание на Apple при излизането наяве на проблемите на iPhone 4S с антената, пише Ройтерс.

Още новини за високотехнологични джаджи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase