Централата на AOL в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен концерн Microsoft се снаряжава за патентните войни в технологичния бранш. Медийната компания AOL съобщи, че ще продаде над 800 патента и повече от 300 нови патентни заявки на Microsoft за общо 1,056 млрд. долара в брой, предаде Ройтерс.

Изпадналата в затруднено положение медийна компания изтъква, че сделката „ще отвори възможности на акционерите и ще позволи на AOL да изпълни по агресивен начин стратегията си за създаване на дългосрочна акционерна стойност".

„Това е чудесно портфолио, което си бяхме набелязали още преди години“, казва и главният адвокат на Microsoft Брад Смит.

В момента технологичните гиганти се атакуват взаимно преди всичко в процъфтяващия мобилен интернет бизнес. Много съдилища в Европа и САЩ се занимават с обвинения за нарушения на патенти.

За възможната продажба на патенти се заговори преди две седмици. AOL вероятно е натоварила Evercore Partners с продажбата на повече от 800 патента, предаде тогава Bloomberg, позовавайки се на три източника, запознати със ситуацията. Консултантската фирма също така ще трябва да „обмисли други стратегически опции", които биха могли да показват възможна продажба на публично търгуваната интернет компания.

Най-добрата отбрана очевидно е цялостен каталог с патенти. Затова и интернет гигантът Google придобива губещия производител на мобилни телефони Motorola Mobility за 12,5 милиарда долара. Motorola и AOL са лидери в техните индустрии и съответно имат голям брой основни патенти.


Все пак дотком звездата AOL загуби голяма част от блясъка си и се намира в период на реконструкция. AOL започна да трупа загуби след колапса на ръководството си. Основна цел на компанията е да стане по-многообразна уеб компания. В миналото достъпът до интернет бе основният бизнес, но сега това се предлага от телеком и кабелни компании на по-ниска цена и с по-бърза скорост.

Ето защо президентът на компанията Тим Армстронг се опитва да преоформи концерна като доставчик на съдържание. Армстронг подчертава, че AOL остава собственик на важни патенти за реклама, търсене или социални мрежи. Освен това AOL си запазва правото да ползва продадените на Microsoft патенти под определен лиценз.

От продажбата ще спечелят преди всичко акционерите на AOL. Те ще получат значителна част от приходите като дивидент. Новината за неочакваните средства хвърли акциите на AOL в небесата преди началото на сесията в Ню Йорк, като те поскъпват с 31%.

За разлика от тях книжата на Microsoft отчитат спад с 1%. В продължение на години успешният производител на Windows и Office се опитва да разшири бизнеса си с интернет, но с променлив успех. Основните конкуренти тук са Google и социалната мрежа Facebook.

Сделката за патентите се случва само две седмици, след като Facebook придоби 750 патента от IBM, за да се защитава по-добре в патентните спорове. Само дни по-рано Yahoo подаде съдебен иск срещу социалната мрежа, обвинявайки я, че е нарушила десет нейни запазени права.

Още новини за света на технологиите четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase