Централана на Samsung Electronics в Сеул. Снимка: Reuters

Корейският технологичен концерн Samsung остава по петите на най-големия си конкурент Apple. Благодарение на бума на смартфони и таблети южнокорейският производител отчете през първото тримесечие рекордна печалба от 5,15 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Оперативната печалба от 5,8 млрд. вона е доста над очакванията на анализаторите и доста над предходното тримесечие, съобщи компанията в петък. Приходите пък достигат 40 млрд. долара.

Още по темата

По оценки на анализаторите Samsung е продал през изминалото тримесечие около 44 млн. смартфона, което е с една четвърт над иначе силното заради Коледните празници четвърто тримесечие. Пълния отчет компанията ще представи на 27-и април.

Експерти оцениха резултатите като изненада и обясняват високата печалба с високия марж преди всичко в бизнеса със скъпи устройства като фоблета Galaxy Note, който се продава от октомври и е на половина по-малък от iPad на Apple.

„Оценяваме, че печалбата в бизнеса с телефони надминава 20%“, казва Чой До Йон от LIG Investment & Securities. „Това е спиращ дъха резултат и ни кара да се надяваме на по-високи продажби и през идните тримесечия“.

Въпреки това обаче акциите на Samsung в началото на сесията в Сеул спаднаха леко с 0,3%. С пазарна капитализация от 191 млрд. долара обаче Samsung е най-скъпият технологичен концерн в Азия.

Apple е три пъти по-скъп – около 582 млрд. долара. Samsung обаче успя да увеличи пазарния си дял на пазара на смартфони от три процента преди две години на над 20 на сто.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase