Снимка: Reuters
fallback

Боледуващият производител на мобилни телефони Nokia ще съкрати 4000 работни места във Финландия, Унгария и Мексико.

Компанията иска да произвежда бъдещите си мобилни телефони само в Азия. В съществуващите заводи в Сало, Финландия, Комаром в Унгария и в Рейноса в Мексико ще продължи да се прави само адаптиране на продуктите към различните пазари, заяви говорител на Nokia.

Съкращаването на местата е част от започналата преди месеци програма за намаляване на разходите, при която концернът иска да се раздели с повече от 10 000 служители.

В края на миналата година иNokia затвори своята фабрика в Клуж, Румъния. По-късно стана ясно, че тя е придобита от италианския производител на кафе автомати De'Longhi.

Мобилният пионер е изправен пред огромни проблеми. Компанията засега изостава значително на процъфтяващия пазар на смартфони след конкурентите си Apple и Samsung.

Oще новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Ils

преди 12 години

Според мене, ако (не им го пожелавам, но) има още земетресения в Япония и им се прецакат ядрените централи, та стане непригодно за живот, ги каним да се преселят тука и правим нов завод, с нова марка. Ще разбием конкуренцията. Само че за целта наистина трябва да се наложи нещо като вето на вноса на азиатски стоки в целия Европейски съюз, а защо не и по другите континенти. Да могат да си работят хората, че тая криза няма свършване.

58

Ils

преди 12 години

***, излизало им скъпо да внасят частите от Азия. А някой да помисли за хората, не може. После европейците работели най-малко, къде да работят като всички печалбари се изнесоха в Азия. Освен да се изселим и ние заедно със заводите, не виждам бъдеще в икономиката на евро съюза. Накрая Китай ще ни изкупи целите държави и да видим колко ще спечелят тогава тъпите алчни компании.

57

Анонимен

преди 12 години

Единственото спасение за Nokia е Android, и то много спешно! Продължат ли да кретат със скапания Windows, краят е близо. Не само Samsung, HTC и Apple отвяха завехналата финландска слава. Дори традиционалисти като Motorola разбраха накъде духа вятъра и за нула време извадиха няколко доста стабилни и функционални дроиди. Дори те изглеждат и работят прекрасно, в сравнение с ужасно безличния "флагман"на Nokia N9. Това е проблемът им, а не изнасянето на производството в Азия.

fallback