Снимка: Reuters
fallback

Електронният гигант Samsung циментира позицията си на лидер на пазара на смартфони с неочаквано добри финансови резултати.

В петък корейската компания обяви прогнозата си за четвъртото тримесечие, която надхвърля очакванията на анализаторите и по отношение на печалбата, и що се отнася до приходите от продажби.

Водещ двигател за ръста на печалбата в размер на 73% спрямо предходната година са рекордни продажби на високотехнологичните мобилни телефони, като концернът е успял да продаде 35 млн. устройства.

Така в този сегмент Samsung изпреварва значително американския си конкурент Apple и остава най-големият технологичен концерн в света, що се отнася до приходите.

Между октомври и декември Samsung очаква оперативна печалба в размер на около 3,5 млрд. евро. Това може да се окаже най-високата печалба в историята на концерна.

Приходите се очаква да са около 31 млрд. евро и по този начин също надминават значително очакванията. В края на януари Samsung ще представи детайлираните си финансови данни.

Експертите наистина очакваха силно представяне. В действителност Samsung се бори със слабия пазар на чиповете за памет, където компанията също е световен лидер. Но пък клиентите са били убедени от смартфоните на корейците. Тук конкуренти, като HTC, Nokia и Research in Motion не успяха да се наложат с последните си устройства. Samsung изненада пазарите с неочаквано добри данни и за третото тримесечие. Тогава корейците надминаха Apple по отношение на смартфоните.

Samsung прави добър бизнес и по отношение на компютърните чипове за мобилна употреба и високопроизводителни OLED дисплеи. И Apple е важен клиент на Samsung: Калифорнийците вграждат чипове на Samsung в iPhone и в iPad.

Същевременно двата концерна спорят пред многобройни съдилища за различни патенти. Samsung не може да продава засегнатите устройства в някои страни, сред които и Германия.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

някой

преди 12 години

и да не забраваме че в топ 10 на най-ненадежните телефони 6 са на Самсунг! Кофти но факт!

44

shit

преди 12 години

До номер 29!Отвори apple цъкни на продукти и виж точно колко 1 - 2 артикула продават + софтуер. Специално внимание обръщам на това, че Епъл използват периферия, която е само и единствено за Епъл продукти.Пример: Макбук > мак маус > мак рутер > мак слушалки. Задължително трябва да се използва точно тази периферия, защото с друга - не работи.Сиреч - Епъл те задължават да купуваш само и единствено техни продукти. Тази закономерност не се наблюдава при Самсунг и може да ползваш слушалки Нока

43

Mickey

преди 12 години

Наблюдателче, а отчиташ бли печалбите на Самсунг от продажбите на Епъл? Пак ли да ти повторим че голяма част от джаджите на Епъл са отвътре всъщност Самсунг?А че афторчето на статията е айзомби като тебе си пролича от последното изречение:"Samsung не може да продава засегнатите устройства в някои страни, сред които и Германия."Което е меко казано брадата лъжа!

fallback