Снимка: Reuters

Китайският партньор на американската технологична компания Apple - China Unicom, получи нужното държавно разрешение, за да стартира продажбата на смартфона iPhone 4S, пише специализираният блог MIC Gadget.

След няколкомесечно чакане устройството може да се появи малко преди Коледа и доста преди китайската Нова година през февруари. Предоставеният от министерството на индустрията и информационните технологии лиценз е с тригодишен срок.

В Китай операторите се нуждаят от подобен държавен сертификат за всеки мобилен телефон, който предлагат. China Unicom обаче бе принудена да чака за него по-дълго. Досега тя твърдеше само, че стартът на предлагането е близо. Били направени необходимите тестове и всички предварителни настройки.

Според различни оценки неофициално в мрежата на конкурентния оператор China Mobile вече има около 10 млн. iPhone. China Mobile е считана за най-големия в света мобилен оператор, но няма лицензи за iPhone. Клиентите му са ограничени до ползването на стандарта 2G, тоест GPRS и EDGE, ако ползват вносен iPhone. Устройствата, които не са произведени специално за китайския пазар, не могат да поддържат местния 3G стандарт TC-SCDMA.

Apple трябва да преодолее допълнителни препятствия, що се отнася до iPad. Китайски съд реши в началото на месеца, че световните права на концерна върху името на таблета не важат за Китай. Apple бе подал иск срещу Proview Technology в Шънджън заради нарушаване на правата му върху марката, но искът не бе уважен. Китайските права на името са на Proview China, докато Apple е откупил правата само за Тайван, аргументира се съдът.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase