Изображение: NASA
fallback

Нови данни за Луната ще помогнат за създаване на безопасни космически бази на естествения спътник на Земята, заяви началникът на Центъра за подготовка на космонавтите "Ю. Гагарин" (ЦУП) Сергей Крикальов, съобщи ИТАР-ТАСС. С помощта на космически апарати на повърхността на Луната са били открити отверстия с диаметър до 65 м и дълбочина до 100 м. Учените са на мнение, че това са следи от вулканични процеси на Луната.

"Информацията е нова. Ако се потвърди, че има много такива пещери, това напълно ще промени технологията по усвояване на Луната" - подчерта Крикальов. "Достатъчно ще е просто да се разтвори херметична обвивка в пещерата, няма да се налага да се строят стени и таван" - поясни той.

Началникът на ЦУП припомни, че още на станцията "Мир" е било предвидено да бъдат създадени надуваеми модули. Технологията не е нова, подчерта Крикальов. Според заместник-началника на ЦУП по научните въпроси Борис Крючков в тунелите на Луната, образувани от лавата, ще могат да бъдат разположени жилищните и работните отсеци на базата.

"Това ще осигури защитата на нейните обитатели от радиация -  поясни той. - Немаловажен фактор е постоянната температура в такива тунели - около минус 30, минус 40 градуса по Целзий." Руските специалисти са на мнение, че първоначално роботи ще монтират на Луната надуваеми модули, а след това те ще бъдат обслужвани от хора.

Според Крикальов засега подобни проекти не са разработвани. Нужни са допълнителни изследвания и полети както на автоматични, така и на пилотирани апарати. На базата на техните резултати ще бъдат разработени проектите.
Според Крючков първите лунни бази могат да бъдат изградени до 2030-2035 г. В тях ще се извършват изпитанията на технологиите, които ще бъдат използвани по време на полетите до Марс, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Наблюдател

преди 12 години

До: ТОМАС - Колега напълно съм съгласен че някъде там горе/далече има някой/нещо което ни наблюдава и понякога се намесва. Само че това не се определя от формулата християнство, мюсулманство, будизъм, както и всичките им производни. А докато не се покаже за да го видят и разберат всички както и да го наричаме е все тая. Всички религии на земята са опорочавани през вековете чрез първосвещенниците си. Нито една не заслужава пълното и сляпо последователство което и ти и другите като теб практикуват

77

Анонимен

преди 12 години

А м/у другото, Томас, почти сигурен съм, че си имал кофти детство.. другия вариант е да си просто невменяем.

76

Анонимен

преди 12 години

Умира Иванчо и в пристига в рая.Ден 1-ви разходка с господ: гледа там доло в ада - жени, купони, печени мръвки.. господ отваря консервна кутия.Ден 2-ри същата картинка, а те само разходка и консервна кутия..Ден 3-ти.. Иванчо - "абе господи, кво стаа тука скивай тея доло кво правят, а ние на консерви.."господ - "ех Иванчо, Иванчо, само за нас двамата не си заслужава да готвим"Томас, готви се за консервите.

fallback