Ричард Брансън и губернаторът на щата Ню Мексико Сузана Мартинес при откриването на космодрума на Virgin Galactic. Снимка: Reuters

Британският милиардер Ричард Брансън тържествено откри космодрум, от който апаратите на неговата компания Virgin Galactic в близко бъдеще трябва да започнат да изпращат пътници в Космоса, съобщи Би Би Си.

Брансън отбеляза откриването на космодрума, като се изкачи на покрива на терминала по специално опънати въжета. След това той се спусна долу по стъклените стени на зданието, пръскайки присъстващите с голяма бутилка шампанско.

Строителството на терминала и пистите е глътнало 209 млн. долара, като част от тези средства са предоставени от американския бюджет.

"Зданието е забележително – каза Брансън в понеделник. – Това е нещо абсолютно неземно и точно към това сме се и стремили".

Сред поканените на откриването на космодрума са били около 150 души, включително губернаторът на щата Ню Мексико Сузана Мартинес, стъпилият на Луната астронавт Бъз Олдрин и някои бъдещи пътници на Virgin Galactic, които вече са си закупили билети за Космоса.

Брансън обеща, че космическата екскурзия ще продължи два часа и половина и пътниците ще се намират в безтегловност в продължение на пет минути.

Апаратът на компанията Virgin Galactic под името WhiteKnightTwo трябва да се издига до суборбиталното пространство, а от борда му ще се открива гледка към Земята, която досега е била достъпна само за космонавтите.

Скъп билет за Космоса

Билет за Космоса, за съжаление, не може да си купи всеки – стойността му е $200 000.

В деня на откриването на космодрума се състоя демонстрационен полет на пътническия космически апарат, но чак догодина той ще се отправи към суборбиталното пространство. Скоро след това могат да започнат и пътническите космически рейсове.

Шефът на корпорацията Virgin е готов да стане един от първите пътници и възнамерява да вземе на борда и децата си. Но дотогава ще е необходимо да се убеди в безопасността на полета, уточни бизнесменът.

"Искаме да удостоверим, че апаратът е преминал всички щателни изпитания, и чак тогава ще го предадем на астронавтите, които са си купили билети за Космоса – казва Брансън. – Ако за това се изисква малко повече време, ние сме съгласни да почакаме".

Шефът на Virgin се надяваше първите полети на космическия му апарат да се състоят през 2007 г., но реализацията на проекта се забави.

Докато започне превозът на пътниците, компанията на Брансън ще трябва да получи и лиценз от американските авиационни власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase