Астрономи публикуваха направената от космическия апарат "Касини" снимка на тъмната страна на сатурновата луна Рея, съобщи Лента.ру. Камерата на апарата е била насочена към тъмната, нощна страна на Рея от разстояние 6000 километра. Отразената от Сатурн светлина обаче е била достатъчна, за да се видят добре кратерите на спътника. На задния фон са уловени няколко звезди. Снимката е от 1 август 2011 година, но е публикувана едва сега.

Космическият апарат "Касини" е съвместен проект на НАСА, на Европейската и на Италианската космическа агенция. Основна цел на мисията е изследване на Сатурн и неговите спътници. Апаратът се състои от две основни части: рбиталния модул "Касини" носещ името на астронома Джовани Доменико Касини и спускаемия модул "Хюйгенс", кръстен на астронома Кристиян Хюйгенс.

Апаратът беше изстрелян на 15 октомври 1997 г. и влезе в орбитата около Сатурн на 1 юли 2004 г. На 25 декември 2004 г. спускаемият модул се отдели от орбиталния модул и навлезе в атмосферата на Титан на 14 януари 2005 г. "Хюйгенс" предаде данни за атмосферата и повърхността на спътника, направи множество снимки. Сегашният етап от изследванията се нарича "Слънцестоене". Той започна през 2010 г. и ще продължи 2017 г. "Касини-Хюйгенс" е първият апарат на орбита около Сатурн и едва четвъртият, посетил планетата.

Освен уникални фотографии, "Касини" направи и няколко открития. Благодарение на него бяха наблюдавани неизвестни пръстени на Сатурн. Потвърдено бе, че на Енцелад има криовулкани. Бяха открити и няколко спътника.
Рея е вторият по големина спътник на Сатурн, допълва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase