Изображение: NASA

Астрономи от японската Агенция за изследване на космическото пространство са успели да получат уникални изображения на черна дупка, намираща се на разстояние от 20 хиляди светлинни години с помощта на инфрачервения космически телескоп на НАСА WISE, предаде ИТАР-ТАСС.

Космическата лаборатория на НАСА беше изстреляна в околоземна орбита през 2009 година, припомня агенцията, и нейната задача беше да издири нови астероиди и комети. Тя позволи на учените да добият нагледна представа и за екстремалните среди и процеси в близост до черните дупки.

Обектът на наблюдение на WISE беше черна дупка, обозначена в каталозите като G-339-4 и разположена в центъра на нашата галактика на 20 хиляди светлинни години от Земята. Масата на космическото тяло била седем пъти по-голяма от тази на Слънцето. В близост била разположена звезда, чието вещество било "изсмуквано" от чудовищната гравитация на черната дупка. Но част от тази материя била изхвърляна от черната дупка в обратна посока, при което се получавала струя, движеща се със скорост, близка до тази на светлината.

Уникалността на кадрите се състои в това, че са изобразени извънредно компактни участъци в основата на тази струя. Учените са били впечатлени от променливия характер и от колебанията в активността на заснетата струя. Те могат да варират от 11 секунди до няколко часа. Радиусът на струйния фонтан превишава 24 хиляди километра и може да се увеличава десетократно.

Според автора на изследването, Пошак Ганди от ДЖАКСА, това било все едно нашето Слънце да стане три пъти по-ярко само за няколко часа, след което рязко да потъмнее. Такива протуберанси астрономите наблюдавали при черната дупка. Магнитното й поле било 30 хиляди пъти по-силно от земното, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase