Снимка: fosterandpartners.com

На площ от 7200 декара в щата Ню Мексико ще бъде разположен първият космодрум в света, който ще приема частни полети. Първият етап от строежа е почти завършен, пише Daily Mail. 

Вече са изградени 3-километровата писта, футуристичният терминал и купол, в който ще се намира оперативният център. 

Според говорител на Virgin Galactic (компанията, която ще е първият ползвател) броени месеци остават до привеждането на „космическото” летище в пълна готовност. Така първите туристи в Космоса ще могат да се насладят на полетите още през 2013 година.

"Да построиш нещо от такъв мащаб в пустинята на Ню Мексико толкова бързо е невероятно. Та това е цял малък град. Свалям шапка на изпълнителите на проекта, на архитектите, на всички, които проляха доста пот, за да се стигне до тук", коментира Кристин Андерсън, председател на неправителствената комисия, която следи за процеса по изграждане на космодрума.

Въпреки множеството трудности, в това число и значително орязване на бюджета, по всичко личи, че „космическата” аерогара ще бъде готова по план. След това остава частните космически превозни средства да излязат от тестовата фаза и да се насочат с пътници извън земната атмосфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase