Властите в мексиканския щат Веракруз съобщиха, че са задържали двама души, които умишлено разпространявали невярна информация за банда въоръжени похитители, които нападали училища и отвличали ученици. Съобщенията били пуснати в Twitter и светкавично предизвикали хаос, пише “Гардиън”.

Паникьосани родители се втурнали да спасяват децата си. В резултат по улиците станали десетки катастрофи, а спешните телефонни линии блокирали. Има ранени хора, но за щастие всичко се разминало без жертви.

Двамата блогъри, обвинени, че са пуснали фалшивата тревога, са преподавател по математика и радио водещ. Те ще бъдат съдени за тероризъм и може да получат максимално тежките присъди от по 30 години затвор.

Обвиняемите твърдят категорично, че са невинни. Обяснението им е, че просто повтаряли информация, която видели в интернет пространството.

Според прокурори обаче един от обвиняемите написал: „Снаха ми току-що ми звънна страшно притеснена. Отвлекли са 5 деца от училището”. Нещо, което впоследствие се оказва пълна лъжа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase