Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

След като преди няколко месеца гръмна скандалът с нерегламентирано съхраняване на данни в iPhone-ите, сега дойде ред и на конкурентите от Microsoft.

Обвинението и тук е същото – смартфоните с операционна система Windows Phone 7 продължават да пазят информация за местонахождението на собствениците на апаратите, дори и след изключване на съответната вградена функция.

Според подаден иск в съд в Сиатъл от компанията на Бил Гейтс са разположили софтуер в операционната си система, чрез който заявката на потребителя за спиране на следеното се игнорира прикрито, пише Ройтерс.

Oще по темата

Въпросният софтуер се задействал с пускането на камерата на телефона. Така точните координати на устройството сe засичат и запазват на мига.

Засега от Microsoft не са коментирали случая.

Има обаче голяма вероятност делото в Сиатъл да бъде последвано от редица сходни искове, предвид факта, че Windows Phone 7 е една от най-предпочитаните операционни системи за смартфони.

А евентуално отсъждане в полза на ищеца от Сиатъл, настояващ за солидна парична компенсация, може да се превърне в прецедент, способен да нанесе тежки финансови загуби на Microsoft.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

бат Миро

преди 12 години

27 - тук говорим за вин 7 за мобилни устройства, не за PC-та.Или се бъркам и това ти го иска на мобилния?

27

Анонимен

преди 12 години

Сега е още по/тъпо с уин 7 / веднага щом го пуснеш, ти дава натрапчиво съобщение да си ъпгрейднеш калпавия уиндолс експлорер... и това те ПРИТИСКА да го направиш... вместо да ти даде право на избор на браузър!

26

Анонимен

преди 12 години

Нека събират всичко, то иначе за какво са има тия GB-ти на iphona

fallback