Снимка: EADS Astrium

Един от най-значимите проекти на НАСА е застрашен от преждевременно спиране заради значително надхвърляне на първоначалния бюджет. На ултрамодерния телескоп James Webb се разчита много за събиране на безценна информация за началото на Вселената и първите звезди. 
 
Процесът по сглобяване на високотехнологичния уред обаче се проточи във времето и разходите набъбнаха значително. Обстоен доклад от НАСА, пратен до американския Конгрес, посочва крайната цифра от 8,7 млрд. долара, което с над 2 млрд. повече от предвиденото. 
 
От космическата агенция уверяват, че ще успеят да се вместят в последната сума и в срок от 7 години James Webb ще бъде изпратен в Космоса. За мнозина конгресмени тези обещания не са достатъчни и те настояват за окончателно спиране на програмата.
 
Това обаче може да се окаже трудно изпълнима задача за „космическите” скептици. Причината е, че телескопът James Webb е съвместен проект на НАСА и космическите агенции на Канада и Европа. Партньорство, скрепено със съответните договорки и условия. И, разбира се, със съответните неустойки при едностранно решение за преустановяване на работата по телескопа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase