Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Водещите производители на телевизори в света и XpanD, която произвежда 3D очила, се договориха за създаване на единен стандарт за активни Full HD 3D очила, с които се вижда триизмерно изображение, предаде Cnet.

Panasonic, Samsung и Sony са се разбрали за създаване на унифициран продукт с Bluetooth или инфрачервен интерфейс за синхронизация с 3D телевизор или компютър, става ясно от съвместното изявление.

Четирите компании искат да  създадат не само индустриален стандарт за триизмерни очила за телевизори, но и за триизмерни монитори, прожектори и кина.

През следващия месец ще бъде публикуван и лицензът на инициативата и ще започне дейността по разработването на новите активни очила (с вградена батерия и специално покритие от течни кристали). Първите универсални очила се очакват на пазара през 2012 година и според обещанието на производителите ще бъдат съвместими и с телевизорите, пуснати през 2011 година, стига да използват активната технология.

За потребителите единният стандарт със сигурност ще донесе полза. Така например те може да са сигурни, че ще могат да гледат триизмерно съдържание дори ако очилата и телевизорът са на различни производители. Ако например си купят нов телевизор, няма нужда да търсят и нови очила.

Друг плюс е, че така повече хора ще могат заедно да се наслаждават на триизмерни предавания. В крайна сметка не всички приятели имат една и съща марка телевизори, но ако очилата са универсални, всеки може да си донесе своите за една обща видео вечер.

Прави впечатление, че големият корейски производител LG се отказа от инициативата на своите конкуренти - той залага на технологията с пасивни очила.

Американската асоциация на потребителите на електроника още през март призова за единни стандарти.

Въпреки че стават все по-леки 3D-очилата, със своето многообразие, представляват пречка пред по-широкото навлизане на триизмерните технологии. Все повече производители анонсират и разработване на 3D-телевизори, които работят без очила.

Още технологични новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Защо?

преди 12 години

Какъв е смисълът от активни 3Д очила след като така или иначе образите се смесват автоматично при интерлейс 3Д технологията и пасивните очила на LG? Между другото Toshiba и мисля че Sharp за платили лиценза и ползват пасивната технология на LG.

27

от 26

преди 12 години

Объркал съм се искал съм да напиша Green - Magenta.

26

от 25

преди 12 години

И не всяко видео може да се гледа със всички очила. Ако очилата ти са Cyan-Magenta не става да гледаш Blue-Yellow филм. Трябва да знаеш какви са ти очилата и да пуснеш видео в съответния формат. За Cyan-magenta видео - Cyan magenta очила. Може би не си гледал видео според стандарта на очилата ти и затова не си видял ефект.

fallback