Изображение: NASA/JPL-Caltech
fallback

Според екипа американски учени, които работят по мисията на марсохода Curiosity, най-подходящото място за кацането му на Червената планета е кратерът Гейл, съобщи Nature News.

Окончателното решение ще бъде огласено от НАСА до няколко дни. Диаметърът на кратера Гейл е около 150 километра. Във фунията му има насип от древни наносни породи с височина около 5 км. Учените предполагат, че те са били пренесени там от една от реките, които са текли на Марс в миналото.

Тъй като водата е сред необходимите условия за наличие на живот, кратерът Гейл е перспективно място за търсене на признаци за съществуване на живи организми.

Специалистите са изследвали няколко десетки района на Марс, за да изберат мястото за кацане на Curiosity. В крайна сметка са се спрели на 4 участъка.

Oще по темата
На второ място е кратерът Еберсвалде, следван от долината Морт и кратерът Холдън.

Новият марсоход на НАСА Curiosity е на стойност 2,5 милиарда долара. Той ще бъде изстрелян за Марс през ноември тази година.

Мисията на Curiosity ще продължи най-малко една марсианска година - еквивалент на две земни.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

ves666

преди 12 години

da,kacne na tapite vi kratyni ,dolna pasmina ianki.

54

Анонимен

преди 12 години

Да де, Американските са 90% успешни, а на Руснаците са 90 % неуспешни. Среден успех за двете нации 50%. dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845

53

Анонимен

преди 12 години

Те и 50% от сондите към Марс, не само на руснаците, не са успешни, ама...

fallback