Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хуан Коул е професор от Университета в Мичиган и експерт по близкоизточните въпроси. Години наред той не спира да атакува политиката на администрацията на президента Джордж Буш. И затова е бил нарочен от Белия дом, твърди бивш служител на ЦРУ.

Глен Карл разказва пред New York Times, че след среща на високо ниво във Вашингтон през 2005 година имало разпореждане да се разрови миналото на професора, за да се открие нещо, с което да бъде дискредитиран активният блогър. Карл посочва като отговорник за операцията своя началник в Националния разузнавателен съвет Дейвид Лоу.

Самият Лоу отрича да е получавал задача за събиране на компромати срещу критика на Джордж Буш и неговата администрация. Но източникът на New York Times е категоричен, че е попадал на доклади с данни за професор Коул.

Подобни твърдения, разбира се, много трудно могат да се докажат. Но ако се верни, то те не само злепоставят сериозно ЦРУ и администрацията на Буш – те са нарушение на закона.

„Не можеш да шпионираш американски граждани”, категорични са адвокати отвъд Океана по повод спекулациите за опити да се запуши устата на редови интернет блогър чрез ползване на ресурсите на държавна организация като Централното разузнавателно управление.

„Знам, че съм много малка риба. Така че със сигурност не съм бил единствената мишена на екипа за компрометиране на критици на Джордж Буш”, коментира самият Хуан Коул.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase