Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Екипажът на "Индевър" изпълни основната цел на последната мисия на космическата совалка, след като инсталира на Международната космическа станция (МКС) Алфа магнитния спектрометър (АМС), предадоха световните агенции. Детекторът на частици с тегло 6,8 тона е монтиран на МКС с помощта на роботизираните ръце на станцията и совалката. Уредът ще изследва дълбините на Вселената в продължение на десет
години.

Алфа-магнитният спектрометър на стойност близо 2 млрд. долара ще изследва космическите лъчи в търсене на тъмна материя и антиматерия. Устройството използва 90-сантиметров магнит, за да отклони пътя на космическите частици и те да могат да бъдат анализирани. Стотици учени по света с нетърпение очакват резултатите.

Специалистите се надяват, че благодарение на детектора ще се придвижат от наблюдението на видимото пространство с космически телескопи към изучаването на невидимата Вселена. Те очакват от Алфа магнитния спектрометър многократно повече данни от тези от извършваните на Земята експерименти, тъй като земната  атмосфера филтрира много от частиците, които изследователите искат да изучават. Очаква се Алфа магнитният спектрометър да измерва около 25 000 частици в секунда.

"Международната космическа станция е създаде за голямата наука, а детекторът на частици е по-различен от всичко, което сме правили досега. Във всеки случай ще открием невиждани досега неща", казва Мишел Тонини, ръководител на Европейския център за подготовка на астронавти.

Алфа-магнитният спектрометър е разработван от учени от 16 страни в продължение на 16 години.
Целта на експеримента е да търси насоки за формирането на Вселената чрез измерването на частиците, известни като тъмна материя. Предполага се, че тъмната материя съставлява голяма част от масата на Вселената, но не може да бъде видяна. Учените смятат, че чрез нея може да се обясни разширението на Вселената.

Още по темата
Алфа-магнитният спектрометър ще изследва и антиматерията, съставена от частици с противоположни на обикновената материя електрически и магнитни свойства. Според теорията за Големия взрив за възникването на Вселената в началото е имало равни количества материя и антиматерия, но учените досега никога не са откривали частици антиматерия.

Астронавтът Грегъри Шамитоф сравнява по значимост Алфа магнитния спектрометър с космическия телескоп Hubble. "Детекторът на частици е най-големият, най-скъпият и вероятно най-фундаменталният научен апарат, който сме имали на МКС", заяви Шамитоф преди началото на полета на "Индевър". Совалката бе изстреляна в понеделник на последната за нея мисия, която ще продължи 16 дни. След още един полет – на "Атлантис" през юли, НАСА ще "пенсионира" космическите совалки.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase