Малко повече от три седмици след историческия полет на съветския космонавт Юрий Гагарин в космоса, Алън Шепърд последва примера му и стана първият американец, полетял в космоса, съобщи Франс прес.

Преди 50 години - на 5 май 1961 г., Шепърд бе изведен в космоса на борда на космическия кораб-капсула "Меркурий 3" ("Фрийдъм 7") с ракетата носител "Редстоун" от Кейп Канаверал във Флорида.

Неговият суборбитален полет на максимална височина 187 км над Атлантическия океан продължи едва 15 минути, но имаше съдбоносно значение за космическата програма на САЩ, смятат историци. Изстрелването на "Меркурий 3" ("Фрийдъм 7") първоначално бе планирано за март 1961 г., но бе отложено поради технически проблеми.

"Интересно е да се запитаме каква щеше да е насоката на американската космическа програма, ако Шепърд бе излетял в космоса преди Гагарин, защото полетът на съветския космонавт е убедил президента Джон Кенеди да участва в надпреварата за усвояването на космоса, заяви историкът Джордж Логсдън от университета Джордж Вашингтон.

Освен това президентът Кенеди се е опасявал от негативни последствия в случай, че полетът, предаван директно по телевизията по-малко от три седмици след фиаското при десанта в Свинския залив в Куба, се окаже
неуспешен. Затова американският президент се поколебал, преди да даде зелена светлина за полета на 5 май."

Полетът на Шепърд е извършен няколко дни преди Кенеди да стартира програмата "Аполо", която целеше американец да стъпи на Луната.

Според Логсдън успехът на мисията на Шепърд бил нужен, за да се лансира програмата "Аполо". Евентуален провал на мисията би разубедил президента Кенеди да даде зелена светлина за тази програма или би го накарал да отложи началото й.

Полетът на Шепърд несъмненно е исторически, макар да не е свързан с големи чествания, отбеляза историкът от НАСА Стивън Гарбър.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase