Снимка: Reuters

Apple най-сетне взе отношение по скандала, свързан със записването на данни за потребителите на iPhone и iPad.

„iPhone не записва локацията на потребителите си, а поддържа база данни с WiFi точки за достъп и клетки на мобилни оператори, някои от които може да се намират на разстояние от над 160 км", пише в официално становище на компанията, публикувано под формата на въпроси и отговори.

Според компанията това се прави, за да може уредът бързо и точно да изчислява местоположението си при поискване от клиента. Ако устройството разчитало само на GPS, щяло да отнема няколко минути.
„iPhone може да намали това време до няколко секунди, като използва базата си данни от WiFi точки за достъп и клетки на мобилни оператори, дори и без да се свързва с GPS сателити“, пише в позицията на концерна.

Изрично се подчертава, че компанията не е в състояние да събира данни за всеки отделен клиент и да го локализира, тъй като получава анонимни данни от всичките си потребители.
„Apple не може да идентифицира източника на информацията“, се казва в прессъобщението на компанията.

Въпреки това експерти по високите технологии критикуват компанията за това, че всеки човек със средни технически познания може да получи достъп до файла consolidated.db.
Apple обаче обещава да спре копирането на този файл в следващите версии на операционната си система.

Причината този модел да архивира толкова много информация през годините е в „софтуерен проблем“.
„Причината е грешка, която открихме наскоро и ще отстраним“, се казва в изявлението. Също грешка според Apple е фактът, че данните се събират дори тогава, когато опцията за локализиране е изключена.

Още новини за технологии в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase