Снимка: Reuters

След като близо седмица държаха в неведение потребителите на нефункциониращата си онлайн мрежа за конзолата PlayStation, от Sony разкриха официално това, от което се опасяваха над 70 милиона души по целия свят.

Хакерската атака срещу PlayStation Network е довела до пробив в защитата на личните данни на потребители, предоставяни при регистрация.

Така имена, електронна поща, адрес, телефон, дата на раждане и пароли твърде вероятно са се оказали в ръцете на недоброжелатели.

Още по-стряскаща е реалната опасност номерата на кредитните карти на десетки милиони хора вече да са на разположение на виртуалните крадци.

В официално изявление Sony даде и периода на пробива – от 17 до 19 април. Това на практика означава, че всички регистрирани в PlayStation Network са били изложени на риск от злоупотреба с личните им данни повече от седмица.

„Засега няма преки доказателства, че данни за кредитни карти са били откраднати, но не можем да изключим тази възможност”, обясняват от японската компания.  

Освен всичко друго геймърите не могат да ползват онлайн услугите на своите конзоли. Няма и индикации кога PlayStation Network ще заработи отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase