Снимка: Reuters
fallback

Продуктите на Apple iPhones и 3G iPad записват без съгласието и знанието на притежателите им всяко тяхно движение, твърдят експертите по сигурността Аласдейр Алан и Пийт Уордън.

Събраните данни се съхраняват в скрит файл и чрез подходящ софтуер лесно могат да бъдат превърнати в подробна карта, показваща къде и кога е бил съответният притежател на въпросните устройства, обяснява BBC.

Засега от Apple не са направили коментар по разкритията. За самите потребители новината е доста изненадваща, предвид факта, че техните мобилни устройства не дават никаква визуална индикация за проследяване и записване на данните.

Оказва се обаче, че подобни действия от страна на Apple са витевато упоменати в правилата за ползване услугите на компанията: „Ние бихме могли да съхраняваме информация като професия, език, пощенски код, местоположение и часова зона, където се използва наш продукт, за да може да разберем по-добре поведението на клиента и да подобрим нашите продукти, услуги и реклама”.

Алан и Уордън обясняват, че причината за проследяването не е известна, но със сигурност това става умишлено.

Според двамата експерти въвеждането на технологията тип Big Brother е станало при ъпдейт на софтуера iOS4 през юни 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 13 години

Пич, следващия път, когато получиш мейл за penis enlargement treatment, съветвам те да се отзовеш на него. Имаш значителен проблем с незначителния си размер. ...ti da ne si go probval...ia si priznai...:))

48

НаблюдателЕE

преди 13 години

@ Иване:Похарчил си парите си на вятъра :-)

47

Иван

преди 13 години

Добре че не си купих тая епъл-мепъл простотия, сега много щеше да ме е яд, че съм си дал парите да ме следят разни ненормалници.

fallback