Снимка: Reuters

Продуктите на Apple iPhones и 3G iPad записват без съгласието и знанието на притежателите им всяко тяхно движение, твърдят експертите по сигурността Аласдейр Алан и Пийт Уордън.

Събраните данни се съхраняват в скрит файл и чрез подходящ софтуер лесно могат да бъдат превърнати в подробна карта, показваща къде и кога е бил съответният притежател на въпросните устройства, обяснява BBC.

Засега от Apple не са направили коментар по разкритията. За самите потребители новината е доста изненадваща, предвид факта, че техните мобилни устройства не дават никаква визуална индикация за проследяване и записване на данните.

Оказва се обаче, че подобни действия от страна на Apple са витевато упоменати в правилата за ползване услугите на компанията: „Ние бихме могли да съхраняваме информация като професия, език, пощенски код, местоположение и часова зона, където се използва наш продукт, за да може да разберем по-добре поведението на клиента и да подобрим нашите продукти, услуги и реклама”.

Алан и Уордън обясняват, че причината за проследяването не е известна, но със сигурност това става умишлено.

Според двамата експерти въвеждането на технологията тип Big Brother е станало при ъпдейт на софтуера iOS4 през юни 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase