Снимка: Reuters

На 12 април, когато светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, радиолюбители от целия свят ще чуят думите на Гагарин: "Поехали!".

Съобщението ще бъде предадено от студентския космически апарат "РадиоСкаф-2" ("Кедър"), който ще бъде включен на Международната космическа станция (МКС), съобщи Федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос), цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Спътникът ще предаде 25 приветствени съобщения на 15 езика, фотографии на Земята, телеметрична информация от научната апаратура и служебните системи, а също исторически аудиозаписи.

Радиолюбителите от цял свят например ще чуят прочутото гагаринско "Поехали!" от околоземна орбита", разказват от Роскосмос.

Студентският радиолюбителски спътник "Кедър", наречен така в чест на позивната на Юрий Гагарин, е бил изпратен на МКС в края на януари на борда на товарния кораб "Прогрес М- 09М" в рамките на експеримента "РадиоСкаф".

"Този експеримент е първа крачка в комплексната програма по създаване и експлоатация на миниспътици – клас малки космически апарати с маса до 100 килограма, която се изпълнява в рамките на студентската програма на ЮНЕСКО по космическо образование на младежта в Русия и в други страни", отбелязват в Роскосмос.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase