fallback

Общ преглед

 

Милионерът Ричард Брансън представи във вторник миниатюрна подводна лодка за покоряване на рекордни дълбочини, предаде Асошиейтед прес.

Подводницата, предвидена за един човек, може да се потопи на дълбочина 10 км и часове да работи на автономен режим, правейки снимки на подводния свят. Проектът, който носи името Virgin Oceanic, е струвал на Брансън около 17 млн. долара.

За да издържи корпусът на налягането, той е направен от въглеродно влакно и титан, а куполът за наблюдение е от кварцово стъкло, уточнява Франс прес.

Пътешественикът възнамерява да изследва петте най-дълбоки океански падини в света: Марианската падина в Тихия океан, падината Пуерто Рико и Южносандвичевата в Атлантическия, Яванската падина в Индийския и падината Фрам в Северния Ледовит океан. С новата подводница Брансън ще се опита да постави 30 различни рекорда.

Ако изпитанията завършат успешно, първото потапяне ще се състои още тази година. Отначало към дълбините на Марианската падина  няма да се отправи самият Брансън, а неговият приятел Крис Уелш, също пътешественик. След това Брансън планира лично да изследва падината Пуерто Рико.

Първоначално подводницата за изследване на морските дълбини е планирана от друг приятел на Брансън – Стив Фосет, който загина в Сиера Невада през септември 2007 г.

"Ще се потопим в чест на Фосет и в негова памет. Искаме да завършим това, което започна моят приятел", каза Брансън пред журналисти.

Един от проектите на Брансън е организиране на полети до Космоса, за които вече има разработен специален космически кораб. Предполага се, че подводницата също ще може да се използва за екскурзии до дъното на морето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Мит

преди 13 години

Мисля, че подводната лодка е проектирана и изработена от професионалисти и след това тествана на налягането, което действа на тези големи дълбочини. Така, че може да ви изглежда смешна, но съм почти сигурен, че е съобразена с условията. Браво на човека. Дава си парите за полезни неща,а и по този начин ще остане в историята.

64

Андрей

преди 13 години

Според мен по-скоро идеята на Ричард Брансън и компанията му е отново да пригоди вече развита технология към бизнес модела - достъпно за по широк кръг от хора, което респективно ще носи огромни печалби на Върджин/ както и космическият туризъм/. Много силна бизнес идея отново, свързана с развитие на военни технологии и приспособяването им в бизнес модела :)) Браво на човека

63

Андрей

преди 13 години

The Trieste was a Swiss-designed, Italian-built deep-diving research bathyscaphe ("deep boat") with a crew of two, which reached a record maximum depth of about 10,911 metres (35,797 ft), in the deepest known part of the Earth's oceans, the Challenger Deep, in the Mariana Trench near Guam, on January 23, 1960.

fallback