Снимка: NASA/Jim Grossmann
fallback

Изстрелването на американската космическа совалка "Индевър" е отложено за 29 април, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

По информация на НАСА решението е взето във връзка с необходимостта да се избегне конфликт с графика на полета на руския товарен кораб "Прогрес". Изстрелването му е насрочено за 27 април, а скачването с Международната космическа станция (МКС) – за 29 април.

В тази връзка изстрелването на "Индевър" се отлага с 10 дни – от 19 на 29 април. В НАСА не биха искали да допуснат "Прогрес" да се скачва с МКС в същото време, когато към станцията е скачена и совалката "Индевър".

Предвижда се полетът на совалката да продължи 14 дни, по време на които астронавтите ще излязат 4 пъти в Открития космос, като продължителността на всеки ще е над 6 часа.

Високотехнологичен уред, който ще изследва загадките на Вселената, ще бъде доставен на МКС с последния полет на совалката "Индевър", припомня Лайв сайънс.

Алфа магнитният спектрометър е детектор на частици, който основно ще измерва космическите лъчи и ще търси признаци за антиматерия и тъмна материя във Вселената.

Когато пристигне на МКС, уредът на стойност 1,5 милиарда долара ще бъде свален с роботизираната ръка, защото тежи 6,8 тона.

В построяването и тестването на Алфа магнитния спектрометър са участвали 600 физици от 16 държави.

Предстоящият полет ще е 25-и и последен в "кариерата" на "Индевър". Совалката служи на НАСА вече 19 години. През този период тя е била в космоса 6729 часа, 39 минути и 44 секунди.

Извършила е 4429 обиколки около Земята и е прелетяла 165 039 417 км. След като се завърне на Земята, совалката "Индевър" ще бъде предадена на американски музей.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 13 години

Да 3 толкова са добри руснаците, че стоят и гледат от страни как НАСА изпраща и колонизира целия космос с какви ли не сложни машини и апарати.По далеч от МКС не са стигали пияните братя и никъде не са кацали, дори на самолетоносач тук на земята.

4

Анонимен

преди 13 години

вземете да почетете малко какви издънки имат руснаците и колко са назад в сравнениес американците в тва отношение а? а не да цъкате минуси на човека щото той си е напъло прав кат нищо ше сцепят совалкаа без да искат

3

Анонимен

преди 13 години

rusnacite sa mnogo po dobri ot amerikancite v tva otno6enie

fallback