Снимка: Fermilab

Колайдерът Теватрон, който се повреди след удар от мълния, се нуждае от смяна на един от магнитите и може да възобнови нормална работа в началото на април, съобщава Fermilab Today.

Ускорителят, разположен в Националната лаборатория Fermi (САЩ, щата Илинойс), по време на силна буря в неделя получи удар от мълния, който прекъсна част от електрооборудването, изведе от свръхпроводимо състояние и повреди един от магнитите, които поддържат скоростта на протоните и антипротоните почти до светлинната.

Сега специалистите "затоплят" ускорителя, който работи при температура, близка до абсолютната нула, за да заменят повредения магнит.

"Замяната на магнита, повреден в неделя, изисква около 2 седмици. Очакваме ускорителя да се върне към нормална работа в първите дни на април", казва директорът на лабораторията – Пиер Одон.

Миналия четвъртък в лабораторията имаше още един инцидент – пожар в шахтата Soudan, където се намира експерименталната установка MINOS, предназначена за изучаване на осцилацията на неутриното, и установката CDMS, призвана да търси хипотетичните частици тъмна материя.

По време на пожара нито един от служителите не е бил в шахтата, а по предварителни данни оборудването на стойност около 100 млн. долара не е пострадало при гасенето с вода. Учените смятат, че ще могат да се спуснат в шахтата след 2 дни.

Теватрон (Tevatron) е ускорител, в който се сблъскват лъчи протони и антипротони. Неговото строителство е завършено през 1983 г. До началото на работата на Големия адронен колайдер в ЦЕРН Теватрон беше рекордьор по енергия на частиците: лъчите в него се сблъскваха до енергия 980 гигаелектронволта, тоест енергията на сблъсък превишаваше 1,9 тераелектронволта.

Сега в Големия адронен колайдер протоните се сблъскват при енергия 3,5 тераелектронволта, а проектната енергия на ускорителя е 7 тераелектронволта – тя ще бъде достигната след 2012 г.

Независимо че властите на САЩ решиха да се откажат от продължаване на работата на Теватрон поради недостиг на средства и ускорителят ще бъде закрит през октомври 2011 г., физиците, работещи на него, все още се надяват да изпреварят европейския си конкурент в търсенето на бозона Хигс. За годините на работа на ускорителя са събрани голямо количество данни, които Големият адронен колайдер тепърва ще събира.

Две-три години след спирането на Теватрон физиците ще анализират събраните данни и може или да "закрият" Хигс бозона, или да открият признаци за неговото съществуване, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase